Wat en waarom


Wat is LED?
LED staat voor Licht Emitterende Diode. Dat betekent dat een LED lamp gebruik maakt van een halfgeleider, de zogenaamde LED chip. Deze geeft licht af zodra er elektriciteit doorheen stroomt. Deze halfgeleider wordt aangestuurd door een driver die zorg draagt voor een stabiele en constante toevoer van elektriciteit naar de LED chip. Een LED lamp maakt, afhankelijk van het product, gebruik van één of meerdere van zulke chips.

De LED chips die voor lampen gebruikt worden zijn overwegend blauw van kleur. Door over de chip een dunne kleurenlaag aan te brengen wordt de kleur gemengd zodat deze een warmwitte uitstraling heeft.
LED lampen komen in verschillende modellen voor, zoals in de bekende gloeilampvorm met grote en kleine schroeffitting, alsook in de vorm van een halogeenlamp met steekvoet of bajonetvoet.
Een voornaam onderdeel van de LED lamp is de behuizing. Deze wordt veelal gemaakt van aluminium en zorgt ervoor dat de warmte die de chip produceert gemakkelijk de lamp kan verlaten. Hierdoor zal de behuizing van een LED lamp tijdens het gebruik nooit heet aanvoelen. Het voordeel van deze constructie is dat de lamp goed bestand is tegen trillingen.

Waarom LED?

Laag energieverbruik
Een van de grote voordelen van LED verlichting is het lage energieverbruik ten opzichte van de prestatie. In vergelijking met een gloeilamp verbruikt een LED lamp al snel 80% minder electriciteit en 50% minder electriciteit dan een spaarlamp.

De belangrijkste eigenschap van een lamp is uiteraard de hoeveelheid lichtuitstraling. Deze uitstraling wordt gemeten in lumen. Het licht dat een LED chip uitstraalt zit, in tegenstelling tot de gloeilamp, exact in de golflengte dat door het menselijk oog waarneembaar is. Hierdoor is het verbruik van een LED lamp velen malen lager dan een gloeilamp, die ook ultraviolet- en infrarood licht uitstraalt.

Een LED lamp geeft iedereen dus de mogelijkheid zijn huis energiezuinig te verlichten. De hogere aanschafprijs verdient u binnen 1 à 2 jaar terug door het lagere energieverbuik.

Lange Levensduur
Een ander groot voordeel van LED lampen is de lange levensduur. Afhankelijk van welke lamp u kiest zal de levensduur tussen de 35.000 en 50.000 branduren liggen. Dat is gemakkelijk tot 30x langer dan een normale gloeilamp of halogeenlamp en tot 5x langer dan een spaarlamp.

Mooie lichtuitstraling
De technologische ontwikkeling op het gebied van LED lampen gaat razendsnel. Waar vroeger een LED lamp nog een felwit licht gaf, geven de huidige LED lampen een sfeervolle warmwitte lichtuitstraling.
Hierdoor zijn de LED lampen zeer goed te gebruiken voor de verlichting binnenshuis.