LED verlichting op alle Vlaamse autowegen

LED verlichting op alle Vlaamse autowegen

Over vier jaar moeten alle Vlaamse snelwegen verlicht zijn met ledlampen. De ombouw start eind dit jaar. Dat heeft minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) aangekondigd. Ledlampen zijn een kwart zuiniger zegt hij en ze zouden het verkeer veiliger maken. Maar dat laatste is volgens het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) niet bewezen.

Bekijk meer video's van VTM NIEUWS op nieuws.vtm.be

De klassieke verlichting op onze snelwegen zal anders gaan schijnen. De lampen worden allemaal vervangen door ledlampen. Dat is in sommige gemeenten al het geval bij straatverlichting want ledverlichting is een pak energiezuiniger.

“Het is goedkoper omdat we 25 procent op de energiefactuur besparen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “Die lampen gaan ook veel langer mee en we besparen zo vier miljoen euro per jaar. Maar het is vooral goed voor de verkeersveiligheid. Ledlampen geven meer licht en zorgen voor een betere verlichting van de omgeving.”

Maar volgens het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) is het nog niet bewezen dat ledverlichting verkeersveiliger is. "Het is wel zo dat lichtstralen van ledverlichting iets gerichter kunnen geplaatst worden, maar wat het effect daarvan is op de verkeersveiligheid is nog niet geweten", zegt Stef Willems van het BIVV.

De ombouw van de verlichting kost tussen de zestien en twintig miljoen. Na de snelwegen wil de minister ook de gewestwegen aanpakken.

Bron: VTM Nieuws

1 Comments

  • Avatar
    M. Shahid
    feb 25, 2020

    First You got a great blog .I will be interested in more similar topics. i see you got really very useful topics, i will be always checking your blog thanks.cheap 2k20 mt

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment:
Type Code